Botox tegen migraine

Botox tegen migraine
Zo’n 3 maanden geleden kwam Kieka naar SkinSensible voor een botox behandeling tegen migraine. Nu kwam ze terug voor een herhaling van de behandeling en beschrijft ze hieronder hoe belangrijk botox is voor haar strijd tegen chronische hoofdpijn.

Het verhaal van Kieka
Vrijwel meteen na de behandeling voel ik verlichting, dit komt alleen al door het aanprikken in de spieren waar vaak voor en tijdens mijn migraine spanning op staat.

In de loop van de week neemt de werking toe en kan ik in mijn “hoofdpijn-dagboek” alweer 50% minder momenten noteren. De komende 2.5 maand zijn heerlijk met gemiddeld 1 dag per week hoofdpijn en 1 keer een migraineaanval waar ik medicijnen voor moest innemen. Ter vergelijking, zonder botox is dit gemiddeld 4-5 keer per week en zeker wekelijks een migraine aanval.

Na 2.5 maand neemt de hoofdpijn al weer gestaag toe en aan het einde van de ruim 3 maanden zit ik alweer op 3-4 keer hoofdpijn in de week met helaas ook weer een pittige migraineaanval.

De hoogste tijd voor verlichting, dus maak ik snel een afspraak om mijn voorhoofd, slapen en frons weer te behandelen. Dit keer valt dr. Gamze Piskin het wel op dat mijn huid in vergelijking met de vorige keer veel gladder is, dat is dan toch wel weer een fijne bijkomstigheid! De hoofdpijn komt helaas uiteindelijk bij het uitwerken van de botox terug, maar wie weet is dit een voorbode voor de volgende periode en haal ik dit keer de 4 maanden.

        

Het werkt voor iedereen weer anders, migraine, spanningshoofdpijn, chronische hoofdpijn het kan echt bij alle soorten hoofdpijndiagnoses werken. En is zeker de moeite waard om het te proberen!

Hoe werkt botulinetoxine?
Botulinetoxine (vooral bekend als ‘Botox’) is een eiwit dat door de bacterie clostridium botulinum wordt geproduceerd. De  primaite werking van botulinetoxine is een tijdelijke blokkade van de zenuw-spierverbinding, die ongeveer drie tot vier maanden aanhoudt. Botox is vooral populair voor anto-rimpel behandelingen, maar heeft belangrijke medische toepassingen tegen migraine, tandenknarsen en overmatige zweten. Op theoretische gronden wordt aagenomen dat botulinetoxine de sensitisatie (vicieuze cirkel) zou kunnen doorbreken, waarvan vermoedelijk sprake is bij chronische migrainepatiënten.

Wat zeggen onderzoeken?
Er bestaan verschillende soorten botulinetoxinen en botulinetoxine-A (Botox®) is de vorm waar wetenschappelijk onderzoek bij ratten mee gedaan is voor de behandeling van chronische migraine. Uit onderzoek bij de mens blijkt dat na het toedienen van een pijnprikkel een injectie met botulinetoxine deze pijn voor langere tijd vermindert. Deze bevindingen bevestigen de hypothese dat botulinetoxine ook sensitisatie kan verminderen. Het gevolg is een vermindering van de hoofdpijn bij chronische migraine.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken met botulinetoxinebehandelingen volgden en ook bij andere vormen van hoofdpijn dan chronische migraine, zoals bij spanningshoofdpijn of bij aanvalsgewijze migraine. Het bleek dat behandeling met botulinetoxine in een adequate dosering alleen bij chronische migraine een positief profylactisch effect heeft.

Een voorbeeld van een wetenschappelijk onderzoek is de PREEMPT-studie. Het effect van botulinetoxine behandeling werd vergeleken met een placebo in een zogenoemd ‘dubbelblind gerandomiseerde placebo gecontroleerd’ onderzoek. Dat heeft aangetoond dat behandeling met botulinetoxine een belangrijke (meer dan 50%) vermindering kan geven van hoofdpijndagen en dat een conclusie over een positief effect pas na drie botoxbehandelingen getrokken kan worden. De bijwerkingen zijn overwegend mild en van tijdelijke aard.

Vragen?
Heb je vragen over een behadeling met botox tegen migraine, tandenknarsen of overmatig .zweten? Neem dan contact op met SkinSensible.

Lees meer op:  https://allesoverhoofdpijn.nl/chronische-migraine-en-botox/

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH