Help! Ik heb vlekken in mijn gezicht!

Noodkreet

Als dermatoloog hoor ik de noodkreet “Help! ik heb vlekken in mijn gezicht!” bijna dagelijks van mijn patiënten. Als je vrouw bent dan is de kans groot dat je vlekken in je gezicht hebt of hebt gehad.  Waarom krijgen we deze vlekken? Waarom hebben meer vrouwen dan mannen last hiervan? En hoe kan het worden behandeld?

Zwangerschapsmasker (Melasma)

In deze blog wil ik het vooral hebben over zwangerschapsmasker of zoals wij dermatologen het noemen melasma. Deze vlekken zijn bruin-grijs van kleur, grillig en ze zijn vooral te zien op het voorhoofd, op de wangen, de bovenlip en soms in de hals. Het is niet toeval dat melasma vooral op deze plekken zit omdat deze ook de plekken zijn waar de zon op komt. Ja klopt, dus nummer 1 oorzaak van melasma is de zonneblootstelling. Maar waarom dan hebben vooral vrouwen hier last van? Het heeft te maken met vrouwelijke hormonen. Daarom worden de vlekken bij melasma vooral tijdens en na zwangerschap en met het gebruik van hormoonmiddelen zoals de pil en hormoonbehandelingen gezien. Er zijn vrouwen die wel zwanger zijn of zijn geweest of hormonen gebruiken maar toch geen melasma krijgen. Dat komt omdat melasma bij sommige families vaker ontstaat. Bovendien hebben vrouwen met donker huidtype meer kans op melasma dan vrouwen met weinig pigment in de huid.

Zwangerschapsmasker (Melasma)

Misverstand

Wat kunnen we doen tegen melasma? Allereerst wil ik graag een misverstand wegnemen: Een definitieve behandeling voor melasma is er niet. Bij vrouwen die aanleg daarvoor hebben kan het vooral op dezelfde plekken steeds terugkomen. Gelukkig kunnen we wel met behandelingen de vlekken lichter maken.

Behandelopties

Smeren Smeren Smeren

Als je een ding wil doen tegen melasma is mijn advies: smeren, smeren en smeren met een zonnebrandcrème! Het beste is het hele jaar door zonnebrandcrème te gebruiken als je veel last van melasma hebt. Omdat het licht van de lampen en schermen van onze tablets, PCs en telefoons ook pigmentvorming kan opwekken is het belangrijk altijd een zonnebrandcrème te gebruiken. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je ook minder snel huidveroudering krijgt. Een hele recent studie heeft laten zien dat mensen die het hele jaar door zonnebrandcrème gebruiken duidelijk minder tekenen van huidveroudering ontwikkelen dan de mensen die dat niet doen. Ik adviseer altijd om een zonnebrandcrème met SPF50 te gebruiken omdat bijna iedereen in het algemeen zonnebrandcrème te dun aanbrengt waardoor de werking minder is dan de verwachting.

Geneesmiddelen

Naast de zonnebrandcrème gebruiken wij dermatologen vaak een combinatie crème met 3 stoffen met name tretinoine (een soort vitamine A), hydrochinon (blekend stof) en hydrocortison (een soort ontstekingsremmer. Als deze crème in sommige periodes van het jaar op de juiste manier gebruikt wordt kan het ervoor zorgen dat de vlekken lichter worden.

Er zijn crèmes met meerdere stoffen zoals azelainezuur, kojiczuur, cysteamine, ascorbinezuur (beter bekend als vitamine C), methimazole, tranexaminezuur, glutathione en soyabonenextract die vaak tegen melasma kunnen helpen. Helaas is het vaak niet goed te achterhalen in welke concentratie deze stoffen in cosmetische crèmes zitten waardoor het moeilijk in te schatten is of ze voldoende en stabiele werkzame stoffen bevatten.  

Tranexaminezuur wordt ook weleens als tablet ingenomen voor melasma. Omdat dit geneesmiddel bloedstolling bevordert is het belangrijk om het niet te gebruiken als je hoog risico op trombose (bloedpropjes) hebt, bv als er trombose in de familie is,  als je rookt of als je overgewicht hebt.

Cosmetische behandelingen

Wat wij als dermatologen nog meer kunnen doen in combinatie met deze crèmes zijn verschillende cosmetische behandelingen:

Resultaat na behandeling met TCA peeling

Bovenstaande behandelingen moeten op de juiste manier en met de juiste middelen / apparatuur worden toegepast. Door het kiezen van de verkeerde peelingsvloeistof of verkeerde laser kan juist meer pigmentvorming.

Winterperiode

Omdat er in de winter de huid minder aan zonlicht/UV wordt blootgesteld is deze periode bij uitstek geschikt om melasma en andere pigmentvlekken te laten behandelen.

Dermatoloog

Ga voor de behandeling van pigmentvlekken altijd naar een medisch specialist. De dermatologen van SkinSensible geven je graag een vakkundig advies tijdens een vrijblijvend consult.

Gamze Piskin
Dermatoloog bij SkinSensible

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH