Acne littekens? Altijd een oplossing!

Als voormalig acne patiënt weet ik uit eigen ervaring hoe groot de geestelijke en lichamelijke impact van deze aandoening op je kan zijn. Ik herinner me nog heel goed hoe ik iedere dag mijn puistjes onder lagen make-up probeerde te verstoppen. Alle nare opmerkingen die ik vanuit mijn omgeving moest incasseren. En alle stinkende behandelcrèmes die ik op mijn gezicht smeerde, maar die meestal weinig effect hadden.

Nu ik ouder ben is mijn acne gelukkig voorbij en als Dermatoloog heb ik nu alle kennis en ervaring om acne en acne littekens bij anderen effectief te behandelen.

Eerst actieve acne behandelen  

Voordat we acne littekens gaan behandelen is het belangrijk om eerst de actieve acne ontsteking te behandelen. Ga daarom bij actieve acne eerst naar je huisarts of dermatoloog voor een behandeling met een effectief geneesmiddel.

Hyperpigmentatie vlekken

Als acne ontstekingen genezen kun je er wat donkere vlekken aan overhouden. Dit wordt door artsen “postinflammatoire hyperpigmentatie” genoemd. Deze vlekken zijn tijdelijk en verdwijnen meestal binnen enkele maanden. Bij mensen met donkere huid blijven ze vaak langer zichtbaar. Het is niet noodzakelijk om deze vlekken te behandelen, maar het genezingsproces kan worden versneld met behulp van peelings.

Acne littekens behandelen
Helaas zijn er ook littekens door acne die niet vanzelf weggaan. Deze littekens ontstaan als gevolg van ernstige acne, waarbij sprake is van langdurige grote diepe en pijnlijke ontstekingen in je gezicht en/of op je rug en borst. Dit soort blijvende littekens zijn eruit als kleine deukjes en gaatjes in je huid. Ze kunnen ook ontstaan als je vaak de puistjes openkrabt of uitknijpt. 

Voor deze diepe en blijvende acne littekens zijn verschillende behandelingen mogelijk:

De keuze van het type behandeling hangt af van je huidtype, het soort littekens die je hebt en je algehele gezondheid. De passende behandeling wordt samen met je dermatoloog tijdens het consult bepaald.

Nog meer resultaat met subcisie

Bovenstaande behandelingen zijn nog effectiever wanneer eerst een “subcisie” wordt gedaan. Bij een subcisie worden de littekens losgemaakt van het onderliggende bindweefsel na verdovingsprikjes. Behandeling van acne littekens in combinatie met subcisie leidt tot een mooier resultaat.

Zoals je hebt kunnen lezen: acne littekens? altijd een oplossing!
Kom naar voor een gratis consult met een dermatoloog naar SkinSensible.

Gamze Piskin, dermatoloog en ex-acne patiënt

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH